
KLIENCI WOBEC CENY
W jaki sposób dźwignia pricingowa może zwiększyć zyski w detalu?
Jak klient postrzega ceny i jakie techniki psychologii cen można zastosować?
Jak powinien wyglądać proces zarządzania cenami, który może zwiększyć marże?
Czy tak popularne ceny z końcówkami „99” nadal działają?
Które informacje na plakacie w sklepie oddziałują na klienta, a które powodują szum informacyjny?
Czy klient rzeczywiście zna ceny i kupuję w sklepie racjonalnie?

POBIERZ BEZPŁATNIE PIERWSZY ROZDZIAŁ
W odpowiedzi otrzymasz pdf z pierwszym rozdziałem.
Spis treści
Rozdział 1: Zarządzanie cenami - jak do tego podejść?
- Cena jako element marketingu
- Dźwignia pricingowa
- Motywy zakupowe klienta a cena sprzedaży
- Determinanty cenowe i ich znaczenie dla detalu
- Neuropricing – jak do tego tematu podejść?
- Narzut a marża – czy jest różnica?
- Prawo a cena – co warto wiedzieć?
Rozdział 2: Proces zarządzania cenami w detalu
- Strategie marżowania stosowane w detalu
- Przykłady związane z podejściem do marży
- Zaawansowany proces zarządzania cenami w detalu
Rozdział 3: Psychologia cen i wpływ na decyzje klienta
- Mity dotyczące cen
- Cena a wartość
- Postrzeganie ceny przez klientów
- Segmentacja klientów
- Proces decyzyjny klienta
- Doświadczenie miejsca a cena
Rozdział 5: Niecenowe działania zwiększające marżę
- Wdrożenie merchandisingowe
- Wyróżnienie materiałami pos
- Wyróżnienie dodatkowymi korzyściami dla klienta
Rozdział 6: Oznaczenia cenowe w detalu
- Etykieta cenowa na listwie cenowej
- Plakat informacyjny lub promocyjny
Rozdział 7: Cena a promocja
- Co to jest promocja?
- Po co organizujemy promocje?
- Rodzaje promocji
- Nazwy promocji
- Rodzaje akcji marketingowych niezwiązanych z ceną
- Miejsce pokazywania promocji
- Top 10 błędów w organizowaniu promocji
- Proces budowania skutecznych promocji
DLACZEGO NAPISAŁEM TĘ KSIĄŻKĘ?

Roman Szymczak
CEO TM360 Sp. z o.o.
Piastował stanowiska managera w takich firmach jak: Makro Cash & Carry, Tradis, Kaufland. Zdobywał rynki krajowe i międzynarodowe jako Commercial Director w holenderskiej firmie zajmującej się dystrybucją narzędzi. Jako Prezes Zarządu zarządzał siecią sklepów detalu własnego i franczyzowego jednej z wiodących w Polsce spółek w branży FMCG.
Ukończył Zarządzanie i Marketing UMCS w Lubinie oraz studia MBA University of Illinois. Uczestnik studiów podyplomowych Master Class of Management – Psychologia Działań Menadżerskich SWPS w Warszawie. Laureat prestiżowej nagrody konkursu Trener Sprzedaży 2015 Polish National Sales Awards.
Od wielu lat jest trenerem biznesu i ekspertem trade marketingu detalicznego. Jest właścicielem firmy szkoleniowej TM360 Trade Marketing Consulting & Training, która prowadziła zaawansowane projekty doradcze i szkoleniowe dla ponad 150 firm z różnych branż: FMCG, farmacja, DIY, nowe technologie, usługi, finanse, produkcja itp.
Jest wykładowcą na studiach podyplomowych oraz prelegentem wielu konferencji branżowych. Był również ekspertem platformy edukacyjnej dla małego i średniego biznesu firmy Samsung. Autor książki „Merchandising w aptece – czyli jak dostosować aptekę do oczekiwań pacjenta” oraz wielu specjalistycznych publikacji dla czasopism branżowych .
Przez wiele lat śledziłem i badałem zachowania klientów w punktach sprzedaży, fascynując się ich reakcjami na ceny.
W tej książce nie skupiam się na modelach ekonomicznych zarządzania cenami, lecz głównym jej przesłaniem jest próba zrozumienia, w jaki sposób klienci postrzegają ceny w punktach sprzedaży.
Nie znajdziecie tu prostych recept na sukces biznesu sklepowego przez odpowiednie zarządzanie cenami, dzięki empirycznym modelom cenowym. Bo w gruncie rzeczy jestem przekonany, że takich uniwersalnych modeli nie ma…
Każdy sklep ma swoją własną specyfikę oraz określone uwarunkowania zewnętrzne. Zarządzając przez wiele lat siecią sklepów, zauważyłem, że podobne sklepy w różnych lokalizacjach przy identycznej polityce cenowej mogą osiągać zupełnie inne marże i poziomy rentowności.
Chciałbym w tej książce podpowiedzieć, na co zwrócić uwagę w odniesieniu do cen w sklepie, przekazać najważniejsze wskazówki, dzięki którym można osiągnąć lepsze rezultaty, a także przestrzec przed błędami, przez które zyski mogą być mniejsze od oczekiwanych.