Brak produktów w koszyku.

Case

STUDY

Producent produktów spożywczych
Kategoria:
FMCG

Producent produktów spożywczych

Wyzwanie
  • Brak standaryzacji ekspozycyjnej w sklepach
  • Handlowcy skupieni na „zbieraniu zamówień”
  • Niska skuteczność sprzedaży z dodatkowych stand-ów
Cel
  • ZBUDOWANIE STANDARDÓW EKSPOZYCJI W KATEGORII
  • WZROST KOMPETENCJI ZESPOŁU HANDLOWEGO DO POZIOMU DORADCY
  • WZROST SPRZEDAŻY PRODUKTÓW Z DODATKOWYCH EKSPOZYCJI W SKLEPACH
Zastosowane narzędzia
  • Audyt rozwiązań producenta w sklepach różnych formatów – produkty w kategoriach i dodatkowe ekspozycje
  • Doradztwo koncepcyjne – analiza potencjału produktów producenta w kategoriach i wypracowanie rozwiązań dla formatów sklepów
  • Cykl warsztatów „Akademii Trade Marketingu” dla brand managerów oraz zespołów KAM-ów, KAS-ów wra zzadaniemi wdrożeniowymi
  • Warsztaty „Negocjacji Koncepcji”
  • Wizyty podwójne z trenerem na terenie KAM-a, KAS-a , Przedstawiciela Handlowego,
  • Postaudyt w rynku – analiza produktów producenta w kategorii oraz miejsce ustawienia dodatkowych ekspozycji w sklepie
Efekty
  • Wzrost sprzedaży produktów z dodatkowych ekspozycji w sklepach o 38%
  • Egzekucja standardów producenta w kategorii w sieciach sklepów na poziomie 81%
  • Wzrost kompetencji zespołu handlowego (KAM-ów, KAS-ów, PH-ych) z zakresu marketingu detalicznego
  • Zwiększenie marży w sklepach na produktach producenta o 3,3% p.p.
  • Miejsca ustawienia dodatkowych ekspozycji producenta w sklepie – 87% zgodności
  • Zwiększenie szerokości asortymentu w sklepach o 23%

Poznaj ciekawostki rynkowe

Zapisz się do newslettera
Copyright © 2021 – 2024 All Rights Reserved
Realizacja projektu Xseox Marketing
crossmenuarrow-right