Książka MERCHANDISING
ZARZĄDZANIE KATEGORIĄ W PUNKCIE SPRZEDAŻY
autor: Roman Szymczak
To pierwsza w Polsce książka o merchandisingu i zarządzaniu kategorią oparta na wielu latach pracy i obserwacji rynku,
zachowań klientów i zrealizowanych projektów doradczych w obszarze trade marketingu.

KSIĄŻKA ODPOWIADA NA KLUCZOWE PYTANIA:
POBIERZ BEZPŁATNIE DRUGI ROZDZIAŁ
W odpowiedzi otrzymasz publikację pdf z drugim rozdziałem książki Romana Szymczaka Merchandising.


Spis treści
Rozdział 1: Zarządzanie kategorią
- Wstęp do zarządzania kategorią – założenia i definicje
- Proces zarządzania kategorią
- Strategia
- Analizy i badania
- Dobór produktów do kategorii
Rozdział 2: Merchandising - definicje
- Merchandising – definicje
- Jakie są główne cele merchandisingu
- Działania sensoryczne
- Znaczenie kolorów w merchandisingu
Rozdział 3: Merchandising - organizacja powierzchni sklepu - kategoryzacja
- Kryteria tematyczne
- Kryteria specjalne
- Komplementarność, czyli logiczne powiązania
- Zasada krzyża regału
- Poziomy regałów
Rozdział 4: Merchandising - organizacja powierzchni sklepu - strefy sklepu
- Strefy sklepuOsie widokowe
- Strefy gorące w sklepie
- Strefy zimne w sklepie
- Pułapki ciemności – czyli jak wykorzystać oświetlenie w sklepie
Rozdział 5: Merchandising - organizacja powierzchni sklepu - ruch klientów
- Ruch prawostronny i chodzenie po obrzeżach sklepu
- Efekt trawnikowy w sklepie
- Wolne plecy
- Zagospodarowanie ekspozycji wolnostojących w sklepie
- Zagospodarowanie kasy
Rozdział 6: Merchandising - budowanie ekspozycji metodą WISE
- Widoczność
- Segmentacja
- Multifacing produktów
- Serce regału
- Budowanie kontrastów
- Identyfikacja
- Zasada lewego oka
- Oznaczenia cenowe w regale
- Wyróżnienia sklepu, kategorii i asortymentu
- Wyróżnienia producenta w sklepie
- Stabilność
- Efekt linii
- Efekt obfitości
- Zasada FIFO, LIFO, FEFO
- Dostępność asortymentu
- Ekonomia
- Trójkąt konsensusu merchandisingowego
- Kryteria wyboru danych do budowania ekspozycji
- Ekonomia regału – wyliczenia efektywności z półkI
Rozdział 7: Narzędzia utrzymania ekspozycji
- Usługa merchandisingu w sklepie – kiedy jest potrzebna?
- Współpraca z agencją merchandisingową
- Case study: obsługa merchandisingowa firmy Karcher